Hoe ziet jouw unieke ikigai-diagram eruit?

Aan het eind van deze post, wacht je een leuke opdracht die je een eindje op weg helpt met je eigen ikigai-avontuur!

De kans is groot dat je dit diagram al meermaals hebt zien opduiken.

Het komt echter niet uit de oorspronkelijke ikigai-filosofie!

Het werd door een snuggere marketeer opgesteld om mensen in het bedrijfsleven mee te motiveren.

Toch blijkt het een handige tool om mee aan de slag te gaan rond je ikigai. Vandaar dat ik er in dit artikel graag dieper op inga!

Ikigai is een Japanse term. Het duidt op alles wat zin en bezieling geeft aan je bestaan. Het wordt ook wel eens samengevat als ’dat waarvoor je ’s morgens je bed uitkomt’. Als we er ons op afstemmen dan kunnen we het inzetten als een krachtig kompas dat de weg wijst naar een vervullend leven. 

Voor sommigen is van jongs af aan duidelijk wat hun levenslust aanwakkert. Maar er zijn ook veel mensen die ’s morgens níet met volle goesting hun bed uitspringen. Hoe achterhaal je dan je ikigai?

Daar kunnen de vier componenten van het ikigai venndiagram uitstekend bij helpen!

Waar je van houdt

In het ikigai gedachtengoed gaat waar je van houdt hand in hand met wat je betekenisvol vindt.

Sommigen weten heel goed waar hun hart naar uit gaat.

Anderen hebben geen flauw idee. Ze hebben nooit geleerd stil te staan bij wat ze fijn vinden.

Als dit het geval is, doe jezelf dan een plezier en maak er gauw een begin mee. Voeling krijgen met wat je in vervoering brengt, geeft glans aan je leven. 

Kies voor jezelf en voor wat je leven de moeite waard maakt. Zo maak je een mooie start met de ontdekking van je ikigai.

Op het raakvlak van waar je van houdt en wat je goed kan krijgt je passie ruimte om op te flakkeren en dat is goed nieuws voor je ikigai.

Wat je goed kan

Wat je goed kan is bijlange niet altijd gelijk aan wat je graag doet. Voor de ervaring van je ikigai is het wel van belang dat die twee samengaan. 

Ikigai duidt vooral op groei en niet zozeer op deskundigheid. Hier wijkt het marketing diagram dus wel af van de originele ikigai zienswijze. 

Als hetgeen je fijn vindt om doen, drijfveer is om je vaardigheden te verfijnen, ben je in ieder geval wel goed bezig. Niets is zo vervullend dan jezelf vooruitgang zien maken in materie die je dierbaar is. 

Wat de wereld nodig heeft

Als je de kwaliteiten die je hebt en koestert ook ten dienste stelt van de wereld, dan voelt dat aan als je roeping, je missie of je ‘raison d’être’.

In dat geval spreken we van dubbele vreugde! 

Uit talrijke onderzoeken blijkt dat mensen graag op positieve wijze bijdragen aan het geheel. Het geeft ons het gevoel van betekenis te zijn. Het ervaren van zinvolheid is één van de allerbelangrijkste ingrediënten van onze drive. 

De wereld, dat kan je directe omgeving zijn: je  geliefde, je kinderen, vrienden, collega’s, … Wat kan je voor hen betekenen? 

Maar je kan het natuurlijk ook doortrekken naar het macro niveau van de politiek, het milieu, de mensheid, …

Waarvoor je betaald of gewaardeerd kunt worden

Ik moet iets bekennen…

Ik paste de inhoud van de onderste deelcirkel van het beruchte marketingdiagram aan. Ik voegde er nl. ‘waarvoor je gewaardeerd kunt worden’ aan toe.

Waarom?

Als je ook je kost kan verdienen met wat je graag doet, wat je goed kan en waar jouw omgeving mee gediend is, dan is dat natuurlijk geweldig!

Maar het hoeft niet persé om geld te draaien. In eerste instantie gaat het erom je gewaardeerd te weten.

Want dat willen we au fond toch graag allemaal, niet? En het liefst omdat we zinvol bijdragen aan de omgeving waarin we leven.

Als we dat bovendien kunnen via wat we zelf inspirerend vinden, dan is dat een voltreffer! 😊

Ikigai als kern

Je ikigai bevindt zich dus precies waar deze vier segmenten van je leven elkaar overlappen.

Als je hebt ontdekt wat je Ikigai is, of één van de dingen die je levenslust voedt, kun je ook actie gaan ondernemen om deze een grotere rol te laten spelen in je leven. Het zal je gevoel van welbevinden zeker stimuleren. 

 

 

Als je daar graag alvast een begin mee maakt, ga dan zelf aan de slag met jouw unieke ikigai-venndiagram.

Bekijk de opdracht hier.

Ik ben benieuwd naar jouw resultaten. Laat gerust even weten wat er uit de bus kwam voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *