Hoe loop je jezelf niet voorbij in een wereld waar grillige wendingen, een overvloed aan prikkels en gepeperde uitdagingen in sneltempo op je afkomen? Ikigai kan daar een behoorlijk waardevolle rol in spelen. Het brengt je namelijk op heel eenvoudige wijze terug dichter bij jezelf. Bezig zijn met je ikigai stimuleert je optimisme en je bevlogenheid terwijl het je tegelijk helpt innerlijke rust te vinden.
So far so good, maar waar slaat dat eigenlijk op?
Je raadt het al, ikigai is een Japanse term. Deze taal is rijk en gelaagd. Woorden dekken vaak meerdere ladingen. Zo is het ook met ikigai. Het duidt op wat waardevol is en wat voorrang heeft. Maar het staat evengoed voor schoonheid en gratie. In wezen gaat het over levenslust die voortkomt uit het schenken van aandacht aan alles wat richting en betekenis geeft aan je bestaan.
De zoektocht naar je ikigai start steeds met de vraag: ‘Wat maakt jouw leven de moeite waard?’ Het wordt ook wel eens samengevat als ’dat waarvoor je ’s morgens je bed uit komt’.
Het vinden van je ikigai is volgens de Japanse cultuur één van de meest eerbare en lonende dingen die je voor jezelf kan doen. Het is de sleutel tot een zinvol en vervullend leven. Je moet het niet opvatten als een groots motivationeel framewerk, maar als een levensfilosofie.
Nood aan een woordje uitleg over deze Oudgriekse termen? Hier gaan we dan:
Hedonistisch geluk kan je het best omschrijven als ‘hier-en nu-geluk’. Het is te vinden in kleine, alledaagse dingen. Het gaat over plezier maken, geestelijke voldoening, sensueel genot, … Hoe meer oog je hiervoor hebt, hoe beter je je in je vel voelt. Dat klinkt logisch, niet?
Heb je veel aangename gevoelens en weinig lastige én ervaar je een grote tevredenheid over je eigen leven? Mooi, dan heb jij een hoog gehalte aan hedonistisch welbevinden! Als dat niet zo is, dan weet je wat nu wat je te doen staat: regelmatig aandacht geven aan die kleine, eenvoudige zaligheden. De kans is groot dat het je deugd zal doen.
Eudaimonisch geluk gaat over wat je bestaan een diepere betekenis geeft, over het gevoel hier thuis te horen en hier te zijn voor een reden. Je kan het ervaren in je werk, in een hobby, in het onderhouden van waardevolle vriendschappen, … Eigenlijk in alles wat je met overgave doet. Vooral het bezig zijn met iets wat zowel jezelf als anderen deugd doet, blijkt enorm vervullend te zijn en mensen gelukkig te maken.
Eudaimonisch welbevinden gaat dus over het creëren van betekenis in je leven. Een zinvol leven duidt in deze context op het vermogen om je levensgebeurtenissen te kaderen in een hoger, overkoepelend perspectief en in het hebben van een levensmissie.
Als je niet weet wat jou drijft en inspireert, gun het jezelf dan hierbij stil te staan. Iets hebben om naar te streven en voor te leven, brengt schittering in je ogen en een warme gloed in je hart.
Wanneer jij je levenslust op een duurzame manier wil stimuleren, blijkt de zoektocht naar betekenis wel belangrijker dan het najagen van hedonische doelen.
Kan je echter zowel hier-en-nu-geluk als de zoektocht naar betekenis integreren in je dagdagelijkse bestaan, dan heb je een gouden combinatie te pakken die ideaal is voor het aanwakkeren van je ikigai. Als je bewust je ikigai voedt, zal deze jou gaan bezielen. Dan wordt het een kompas voor zingeving. Het zal niet enkel richting geven, het zal de ervaring van je bestaan ook innemender en levendiger maken.
Je laten leiden door het goed gevoel dat iets je geeft, zal je welbevinden in ieder geval bevorderen. Het gaat wel over wat wezenlijk levensvreugde brengt en niet over de holle pleziertjes die voortkomen uit een exces aan feesten, alcohol of andere roesmiddelen die een leeg gevoel moeten compenseren. Neen, Ikigai is the real deal. Laat je erdoor raken en hernieuw de verbinding met je levenslust.