Wat kan een Vision Board voor je betekenen?

Op het eerste zicht lijkt het maken van een vision board (ook wel inspiratiebord of mood board genoemd) niet meer dan een gezellig middagje prutsen en knutselen met allerhande knip en plakgerief. Maar… het is zoveel meer dan dat!

Het is een collage dat de essentie vat van waar je wil dat het in jouw leven om draait.

Daarbij kan je je laten begeesteren door van alles en nog wat aan beeldmateriaal, symboliek, tekst,… Een ideaal moment om de artiest in jezelf wat speelruimte te geven!

Misschien is het voor jou al duidelijk wat je wil. Maar je hoeft het niet persé op voorhand te weten. Het hele verloop van het maken van een vision board kan ook net verhelderen waar je verlangens liggen.

Gaandeweg laat je je inspireren door hetgeen je tegenkomt in magazines, boeken, op internet, of wie weet misschien ergens op een poster van de toiletmuur in een café… 

Het is fijn om er af en toe speciaal tijd voor te maken. Maar de kracht van een beeld of een vers of citaat kan je evengoed verrassen op onverwachte momenten… Je intuïtief laten leiden door het gevoel dat het bij je teweegbrengt is ideaal. Als je ermee resoneert, is het goed en kan het op je bord!

Het is een prettig ritueel waardoor je afstemt op jezelf.    

Dit is iets wat je helemaal voor jezelf doet. Het schept ruimte om even stil te staan bij wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je wil bereiken.

Ik ervaar het alleszins als een fijne, vervullende bezigheid. Ik waag er mij dan ook minstens één keer per jaar aan. Vision Board-time is gelijk aan me-time!            

Het is een manier om te connecteren met je waarden, dromen en aspiraties.

Deze kan je vormgeven op verschillende domeinen: relaties, vrije tijd, werk, persoonlijke groei, …

Wat wens je voor jezelf op deze terreinen?

Hoe wil je betekenisvol zijn voor anderen? In hoeverre leef je er al naar en waar is er werk aan de winkel?

De antwoorden op deze vragen kunnen via een vision board spontaan duidelijk worden.

Al doende creëer en verhelder je jouw eigen gewenste visie op je bestaan. Hierdoor maak je ook makkelijk de vertaalslag naar doelen die binnen je levensvisie passen. Op die manier werkt het als een reminder om er loyaal aan te zijn én te blijven…

Het maken van een vision board stimuleert m.a.w. je authenticiteit en bekrachtigt je voornemen om trouw te blijven aan jezelf.

Door je ambities visueel in kaart te brengen, geef je jezelf het signaal dat je ze serieus neemt. Dit helpt je energie op een krachtige manier te mobiliseren om je eigen levensfilosofie ook daadwerkelijk te verwezenlijken.

Zingeving en plezier gaan hand in hand… twee vliegen in één klap! 😊

Omdat het een creatief proces is, stimuleert het flow en ontspanning. Het helpt je batterij opladen. 

Het is alleszins een creatieve en dynamische aanvulling op andere activiteiten die je kan doen om je dromen waar te maken. Zoals het nemen van concrete stappen richting je doelen via een focusdagboek of onder begeleiding van een coach.

Het is een proces dat tijd nodig heeft om te rijpen.

Eenmaal je de beslissing neemt om er eentje te maken, begint de zoektocht naar materiaal. Dit bij elkaar brengen in je collage kan gerust enkele weken in beslag nemen. Dat is net het leuke eraan!

Nu en dan ben je ermee bezig om het vervolgens even weg te leggen en te laten bezinken. Net zoals een schilder of schrijver af en toe afstand nodig heeft van zijn werk om het te kunnen verfijnen en vervolmaken.

Zo kan je met een frisse blik blijven kijken. Nieuwe ideeën en intuïties vinden zo beter ingang.

Volgende vragen komen goed van pas als je eraan wil beginnen.

Ze peilen naar je waarden.

  • Wat vind je belangrijk?
  • Wie inspireren jou?
  • Wie wil jij zijn?
  • Wat zijn je kwaliteiten?
  • En wat je doelen?
Het attendeert je op jouw oriëntatie op je toekomst.

Als je vision board af is kun je het ergens ophangen. Als je het bewust of onbewust in je vizier hebt, werkt het als een vriendelijke reminder om geconnecteerd te blijven met wat voor jou belangrijk is. 

Als je nog nooit een vision board hebt gemaakt, dan zou ik zeggen: gun jezelf dit plezier! Het is een leuke, creatieve en speelse bezigheid waarbij je op nieuwe manieren naar jezelf leert kijken.

Bovendien krijg je, iedere keer dat je ernaar kijkt, een goed gevoel. Je blik ziet immers jouw gewenste leven.

Wijze boeken zijn van onschatbare waarde.

Hier mijn keuze van boek dat verband houdt met het thema van dit artikel. Ik wens je alvast veel leesgenot! 

Laat je inwijden in de kunst van ‘Vision Boarding’ met Joyce Schwarz.

Je kan het hier kopen.