Het focusdagboek

Vandaag buig ik me over een dagboekvorm dat heel wat voor je kan betekenen als je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Ik noem het heel toepasselijk het focusdagboek!

Als je bepaalde facetten van je leven naar een hoger plan wil tillen, is het in de eerste plaats belangrijk om focus te houden op waar je naartoe wil.

Als je belangrijke dingen wil verwezenlijken, dan zul je daar de nodige tijd en energie in moeten steken. Je zal je comfortzone moeten rekken om bepaalde dingen gedaan te krijgen. 

Dat klinkt evident, maar is het niet altijd. In de veelheid aan dingen die op ons afkomen, durven onze voornemens wel eens te verwateren.

Het focusdagboek is dan een hele hulp. Het houd je nl. op een speelse manier bij de les.

Bovendien zorgt het ervoor dat je jezelf gemotiveerd houdt.

Het is vooral behulpzaam als het erop aankomt nefaste patronen om te buigen naar gezonde gewoonten die je dichter bij je doel brengen. 

Je zal dus gaan stunten met je gewoonten! 

 

Met dit dagboek ga je actief aan de slag met het stretchen van je comfortzone

Dat wil zeggen dat je komaf maakt met gedragingen en geplogenheden die je in je veilige, vertrouwde wereldje houden.

Er is natuurlijk niets mis met ‘veilig en vertrouwd’. Als het je echter klein houdt, dan dient het je niet langer. Dan staat het je in de weg om je potentieel waar te maken. 

Het leven loopt soms niet zoals we willen. Maar hoe je in relatie treedt tot jezelf en hoe je reageert op je omstandigheden heb je wel zelf in handen.

Je hebt dus heel wat in de pap te brokken als het op je innerlijk welzijn aankomt. 

Het focusdagboek is een uitstekend instrument om je verantwoordelijkheid te nemen en te groeien in die betere versie van jezelf. 

Beeld je in hoe goed jij je zou voelen als jij doet wat nodig is. Het ligt binnen handbereik…

De regels

Eerst en vooral kan je naast de schrijfopdrachten ook tekenen, kleuren, plakken, inspirerende quotes toevoegen… en wat je maar wil!

Een dagboek wordt leuker om mee te werken als je haar een persoonlijke toets geeft.

Verder heeft het enkele simpele regels.

Ik loods je erdoor aan de hand van het verhaal van Bart

Bart is een prille veertiger die al enkele maanden bij mij in begeleiding is (ik geef hem een andere naam om zijn anonimiteit te bewaren).

Hij heeft de neiging zich weg te cijferen. Dat doet hij vnl. in de context van zijn partnerrelatie. Dit tast de kwaliteit van zijn leven behoorlijk aan.

Doorheen de sessies werken we in eerste instantie rond het verwerven van inzicht in de patronen die hem in dit vaarwater brachten.

Daarnaast staan we ook voldoende stil bij de emotionele lading van zijn verhaal. Want hoe je het ook draait of keert, in het reine komen met je innerlijk leed is een noodzakelijke stap om positieve verandering tot stand te brengen.

Na dit hele proces, voelt hij zich uiteindelijk klaar om de negatieve gewoonten die hem telkens in hetzelfde straatje doen belanden, concreet aan te pakken. Het focusdagboek lijkt een goed vehikel!

Stap 1: Geef je dagboek een passende titel

Om je titel te vinden maak je eerst je doel concreet.

Laten we eens kijken hoe dit liep bij Bart.

Zijn doel: hij kiest voor een gezonde dynamiek in zijn relatie. Hij wil zijn behoeften, belangen en gevoelens meer laten meetellen. Hij wil zichzelf meer plek toe-eigenen en zich daar goed bij voelen. 

Tip voor de titel: iets ‘catchy’ is altijd prettiger om mee te werken!

Hier werd het ‘De herovering van Bart’.

Stap 2: ’s Ochtends formuleer je je antwoord op deze twee vragen:

Wat is je intentie van de dag m.b.t. je thema?

Bart’s intenties spitsen zich vnl. toe op het hanteren van een houding die de relatie terug in balans brengt.

De ene dag is zijn intentie bv. ‘Ik blijf vandaag integer, dicht bij mezelf’.

De andere dag is het: ‘Ik ga het conflict niet uit de weg wanneer ik voel dat mijn behoeften in het gedrang komen.’

Dat kan al tellen voor iemand die conflictvermijdend door het leven gaat. Het sterkt hem in zijn doel meer op te komen voor zichzelf.

In welke situaties kun je vandaag je comfortzone stretchen?

Er zijn beslist wat concrete situaties die Bart wil aanpakken om een constructieve kentering tot stand te brengen.

Enkele voorbeelden: 

  • De inrichting van hun woning. Het valt op dat er geen enkel meubelstuk van hem in huis te vinden is. Nochtans leven ze al jaren samen.

Bart beslist dan ook om een nieuwe eettafel aan te schaffen. Hij kiest!

  • Bart is degene die altijd kookt: zeven dagen op zeven.

Hij besluit zijn partner de boodschap te geven dat hij van nu af aan nog maar 5 keer per week zal koken, no matter what.

  • Als er ruzie is tussen de kinderen is hij steeds degene die de boel komt ontmijnen.

Bart is bereid de boel te laten ontploffen zodat zijn vrouw ook haar verantwoordelijkheid kan opnemen wanneer de situatie tussen de kinderen dreigt te escaleren.

Stap 3: ’s Avonds reflecteer je over hoe het is gelopen met je voornemens van de dag

Dit doe je aan de hand van deze twee vragen:

Waar ben je dankbaar voor?

Bart schrijft regelmatig op hoe fier hij op zichzelf is dat hij actief zijn grenzen verlegt. Of hoe hij m.a.w. aan het stunten is met gewoonten!

En hoewel zijn partner af en toe wel wat tegenpruttelt, is ze eigenlijk best blij dat hij meer opkomt voor zichzelf. Zij kan daardoor meer respect voor hem opbrengen.

Waar ben je tegenaan gebotst en hoe zou je het anders aanpakken als er zich een gelijkaardige situatie voordoet?

Soms loopt het niet zoals we ons voornemen. Dat is ook niet meer dan normaal. Het stretchen van je comfortzone gaat altijd gepaard met vallen en opstaan.

Een voorbeeld van Bart:

Door ferm op te komen voor zichzelf had hij zijn vrouw ongewild verdriet gedaan. Hij zat in de gloednieuwe situatie waarbij hij haar belangen uit het oog verloor. Bart beseft dat hij over-assertief was waar het eigenlijk niet nodig was.

Hij besluit hier meer aandacht aan te schenken. Dat past bij zijn zorgzaam karakter. Bovendien geeft hem een goed gevoel omdat hij zo loyaal blijft aan zijn waarden.

Het stunten met gewoonten is nodig om je comfortzone te stretchen

Eigen aan een comfortzone is dat wat vertrouwd is, comfortabel aanvoelt. Dat geldt ook voor destructieve gewoonten zoals jezelf wegcijferen.

Als je dit wil veranderen dan moet je dus bereid zijn om comfortabel te raken met een oncomfortabel gevoel. Want zo zal het beslist aanvoelen als je jezelf hier actief op uitdaagt.

Het goede nieuws is dat als je dit maar genoeg doet, het ook weer vertrouwd wordt. Zo maak je je een nieuwe, gezondere comfortzone eigen. Daar is moed voor nodig. Respect voor al wie die uitdaging opneemt!

Wijze boeken zijn van onschatbare waarde.

Hier mijn keuze van boek dat verband houdt met het thema van dit artikel. Ik wens je alvast veel leesgenot! 

Brianna Wiest inspireert met ‘The Mountain is You’. Voor al wie zichzelf wil overwinnen. Je kan het hier kopen. 

Bart las dit boek tegelijk met het gebruik van zijn focusdagboek. Hij vond het heel helpend om zo helemaal in het thema te duiken. Een aanrader!